Nestetasapainon merkitys kisakauden suunnittelussa

”Tää on se vuosi kun panostan treeneihin ja olen sellaisessa tikissä kesän kisoissa, että gepsi ei pysy perässä.

Sama juttu joka ikinen tammikuu. Pikkujoulukaudesta uudenvuoden aattoon levänneenä, nesteytyksestä ja elektrolyyttitasapainosta hyvin huolehtineena on helppo tehdä päätöksiä tulevan vuoden tavoitteista – ei puutu kuin toteutus. Loppuvuodesta voi sitten taas ihmetellä kisakulkua ja todeta, kun katselee Stravaan kirjautuneita treenimääriä, että ehkä se 2500km vuositasolla ei riitä niihin tavoitteisiin, mitä itselleen niin helposti asettaa. En halua valittaa – kyllähän tietysti kaudelle 2016 tuli onnistumisiakin kisojen ja tekemisen suhteen, mutta jotenkin aina treenikauden alkaessa miettii, että olisihan sitä voinut ehkä viettää (näin urheilullisesta näkökulmasta) enemmän aikaa vaikka juoksumatolla kuin baarissa.

 

Vuoden 2016 tekemistä ei kyllä voi millään mittarilla kutsua edes harrastelevan kilpaurheilijan treenaamiseksi – Get a grip.

Kun puhuin tavoitteiden asettamisesta, niin tajusin, että vuositasolla en ole ikinä oikeastaan asettanut mitään konkreettisia tavoitteita esimerkiksi kauden kisoihin. Ajatukset ovat olleet lähinnä sillä tasolla, että ”kun nyt pärjäisi hyvin ja vaikka voittaisi näitä jätkiä jotka panostaa harjoitteluun n. 4x enemmän kuin itse.” Ihan realistista, eikö? Kävinkin alkuvuodesta, treenejä suunniteltaessa vähän läpi tulevan kauden kilpailuja ja ensimmäistä kertaa näyttää siltä, että kisakalenteri olisi jollain tavalla ennalta suunniteltu ja sellaiset ex tempore ”Katos, karhunkierros 160km huomenna – lähdenpä sinne” olisivat nyt vähän suunnitelmallisemmalla tasolla. Samalla kun kirjoittelen tähän kauden kisat, julkistan itselleni mietityt tavoitteet niihin: ehkä se, että tekee hommasta julkisen, motivoi vähän panostamaankin tekemiseen.

Näillä näkymin kauden 2017 tekeminen näyttäisi vastaavalta:

18.2 – Mattotestit pajulahdessa. Tavoite saada oleellista tietoa ja kynnysvauhdit tulevan vuoden treenejä varten. Olisi myös todella hienoa jos kaikki ne sadat makkaraperunat ja muut grilliruoat eivät olisi nostaneet rasvaprosenttia hirveästi ja testaajan ei tarvitsisi hakea isompia pihtejä.

 

22.4 – SM puolimaraton. Lyötiin Nordmanin Eetun kanssa taannoin vetoa CCC:n lopputuloksesta. Itse kuitenkin muutama vuosi sitten nautiskelin Karhunkierroksen lämpimistä huoltotiloista sen verran, että osallistuminen jäi kuuden (6) ITRA pisteen päähän ja arvonnassa ei paikkaa laiskalle herunut. Siirrettiin sitten kyseinen betsi vähän pohjoisempaan – suoraan Espoon kauniisiin vuorimaisemiin. Tavoitteena luonnollisesti voittaa lintubongari – ei varmaan onnistu jos hirveästi yli 1:15 menee.

 

5.5 – Bodom Trail. Joka ikinen vuosi olen kyykähtänyt täällä aivan totaalisesti. Jos olisin vaikka oppinut juoksemaan poluilla ja saisi ok tuloksen. 1:35 pintaan? Hieman epävarmaa vielä osallistuminen, mutta mahdollisuuksien mukaan!

 

20.5 – Ecotrail Oslo, 80km. Ehdottomasti SM puolikkaan ohella alkukauden päätavoite. En ole mestoilla aikaisemmin juossut joten vaikea sanoa reitistä mitään. Aikaisempien vuosien tuloksia tutkiessa realistinen voisi olla siellä 7:30 – 8:00 haarukassa.

 

8.7 – Andorra Ultra Trail, Celestrail, 83km, +5000m. PTL:ssä keskeytyksen jälkeen päätin, että alpeille, tai jos ei alpeille niin mihin tahansa vuorille on palattava kisaamaan 2017. Koska UTMB ei osunut niin Andorra valikoitui kesän vuoriskabaksi. Matkana tällä kertaa vähän inhimillisempi 83km, ehkä sen pääsee sen verran nopeasti läpi, että ei tarvitse kuolla korkeuden takia. Ei varsinaista aikatavoitetta, mutta Ecotrail + Andorra yhdistelmällä pyrin siihen, että saisin ITRAn general pisteet yli 750 – tähän vaaditaan ihan nappisuoritusta molemmista kisoista.

PTL – Suuresta pettymyksestä huolimatta todella ikimuistoinen reissu – jatkossakin alpeille, mutta kisataan omilla vahvuusalueilla

Loppukaudesta vielä ohjelmassa ovat varmasti ainakin Nuuksio Classic, Vaarojen Maraton, sekä Helsinki City Trail. Mietin näitä vielä tarkemmin tuonnempana, mutta kalenterissa ovat alustavasti. Em. kisojen lisäksi varmasti jotain lyhyempää trail hässäkkää, sekä sileän kiskaisuja käyn säännöllisesti treenimielessä juoksemassa.

Onhan siinä kisarintamalle tekemistä kerrakseen ja näiden ohella tosiaan pitäisi hieman muistaa myös treenata. Harjoittelun suunnitteleminen onkin nyt ensimmäistä kertaa jollain tasolla ulkoistettu osaavammalle henkilölle ja voi kyllä todeta, että jo muutaman kuukauden perusteella valmennuksella on ollut todella suuri merkitys omaan tekemiseen ja se järkevöittää touhua kummasti. Kiitos Harri!

Kisojen juoksemisen, sekä niistä raportoinnin lisäksi voisin hieman aktivoitua myös blogin kirjoittamisessa. Monesti juoksijatutut ja -kaverit kysyvät, että miten treenaan, joten jos siitä jollekin iloa on, niin mielelläni kirjoitan vaikka kuukauden pätkissä kuluneista treeneistä hieman tarkemminkin.

Tarkoitus kastella kenkiä hieman ahkerammin tulevalla kaudella

See ya’ll on the trails!

MP