Treeniviikko taputeltu

Lupasin edellisessä tekstissä kirjoittaa Averian Maratonille valmistavasta kovasta treeniviikosta, joten so be it. Oli itseasiassa ensimmäinen kerta kun tein suhteellisen tarkan ohjelman viikon treneistä, yleensä tykkään juosta enemmän fiiliksen mukaan ja en harjoittele minkään ohjelman mukaisesti. Varmaan jatkan samaa mallia – oli jotenkin mautonta ja stressaavaa juosta ennalta määritellyt kilsat ennakkoon päätettyinä päivinä. Treeniviikko vauhteineen:

Maanantai:

Palauttelua edellisestä viikosta. Kirjoitin, että venyttelisin ja käyttäisin Foamrollia, mutta todellisuudessa ostin kaupasta vähän saunakaljaa. En saunonut, mutta kaljaa kyllä join. Pienessä nousussa se blogiin kirjoitettu treeniviikko näytti ihan palalta kakkua, etenkin ne seuraavan aamun treenit. Total – 0km

Tiistai:

Aamu: 14km @ 4:51min / km, osittain polkua. Keskisyke 141 bpm. Fiilis: Ihan perseestä. Vihaan aamulla juoksemista. Eksyinkin vielä metsään kun olin niin unessa.

Ilta: Veryttely 5km + 4 x 4km vedot @ 3:50min / km + Veryttely 2km. Keskisyke 161bpm. Fiilis: Suunnistajaguru Tommyn kanssa yhdessä vedetiin. Oli mukavaa. Yksin juokseminen on suhteellisen väkinäistä usein, mutta porukalla tekeminen jopa välillä ihan hauskaa.

Total – 37km

Keskiviikko:

Aamu: 10km tiellä ja poluilla @ 5:22min / km. Keskisyke no idea. Sykevyö vetelee kai viimeisiään, sillä näyttää juostessa kaikkea väliltä 60 – 250bpm. Todellisuudessa varmaan joku 130bpm. Fiilis: Aamulenkki..Arvaa.

Ilta: 15km @ 4:34min / km. Keskisyke 143bpm. Perustiehölkkää.

Painoi edellisen päivän treeni sen verran jaloissa, että jaoin suunnitellun yhden pidemmän juoksun kahteen osaan. Pelkkä ajatuskin 25km juoksemisesta yhteen putkeen ei ollut kovin herkullinen.

Total: 25km

Torstai:

Aamu: 6km @ 5:00min / km. Juna-asemalta toimistolle. Reipas kaveri.

Ilta: 16km @ 4:24min / km.

Total: 22km

Perjantai:

En jaksanut aamulla lähteä kun oli vapaapäivä. Illaksi Vihtiin faijan luokse viettämään pääsiäistä.

Illalla mentiin isukin kanssa 7km lenkki kahdestaan ja kellotettiin Faijalle osittain polulla olevalla reitillä todella kova aika 38min. Vain muutaman kuukauden treenaamisella äijä on kyllä kovassa kunnossa. Itellä oli kanssa menohaluja joten päätin, että vetäisen saman reitin vielä itsekseni kovaa. Ei olisi pitänyt.

Alku reitistä meni oikein hyvin ja ajattelin, että herkistelen vähän jalkoja huomiselle maraton reitin vedolle mäkisessä maastossa. Painelin semmoisia 3:40 kilsoja aina lopun polkupätkän alkuun asti. Kun tulin viimeiselle 2km metsätiepätkälle niin näin koiraansa ulkoiluttavan vanhemman miehen ja tajusin, että ei helvetin heletti – koira on vapaana. Ei kai siinä muuten mitään, mutta koira ei oikeen tahdonnut kuunnella isäntäänsä ja lähti aivan jäätävää vauhtia tervehtimään uutta juoksijatuttavaansa. Väitän, että rikoin Kalevan kisojen 100m karsintarajan kun lähdin 60 kiloista pitkäkarvaista saksanpaimenkoiraa karkuun, mutta ei auttanut – neljä jalkaa näköjään voittaa kaksi. Kun tajusin, että en pääse koiraa kikeen niin käännyin ja yritin suojata naamaa ja kaulaa kun 60kg karvaista lihaa hyppäsi päälle ja veti mut maihin. Tuli puremaa käsiin ja jalkoihin aika ripeää tahtia – yritin vain potkia mustia kauemmaksi ettei pääsi kaulaan kiinni tai saa raajoja hampaiden väliin. Omistaja ei tosiaan ollut mikään Usain Bolt kun kesti niin kauan tulla paikalle. Olin saanut isomman kiven käteen ja yritin sillä rauhoitella sakemannia kun omistaja sai viimein koiran irti minusta ja hallintaan.

WP_20160325_17_18_03_Rich_LI

Jalat ja kädet verillä – Oman elämäni Leonardo Dicaprio

Omistaja oli onneksi ihan fiksu kaveri ja tajusi tehneensä virheen kun piti koiraa yleisellä alueella vapaana. Saatiin homma sovittua ja sain kyydin sairaalaan ottamaan rokotteita ja näyttämään taisteluarpia tohtorille.

Myöhemmin illalla jalka ja erityisesti kädet olivat todella turvonneet ja kipeät – mietin, että ei taida kyllä lauantain maraton treenistä tulla mitään. Ajattelin kuitenkin katella aamulla fiilistä ja lähteä jos en yön aikana kuole rabiekseen. Oli myös hermot aika kireällä ja ilmeisesti pieni stressi koiran kanssa taistelemisesta, joten päätin rauhoittaa itseäni parilla oluella ja lasillisella viskiä (9 kaljaa ja 2 lasia) hyvä MP! Urheilijaelämää.

Total: 12km @ 4:45min / km + 100m @ sub 10 sekunttia.

 Lauantai:

Aamulla oli jalka, kädet ja pääkin kipeänä, mutta fiilis muuten ihan ok. Päätin lähteä suunnitellusti vetämään kovana treeninä Averian Maraton reitin. Suunnitelmana oli juosta ensimmäinen 10km reippaasti n. 40 – 45min pintaan ja saada tuntumaa kisareitin alkupuolen ratkaiseviin nousuihin ja laskuihin. Loppu 30km rauhallisesti hölkkäillen.

Ensimmäinen kymppi oli kyllä aivan täyttä tuskaa. Jalka painoi ja juokseminen ei todellakaan ollut mitään kaunista katseltavaa. Sain kuitenkin hirveän duunin kautta ensimmäisen kympin about 42 minuutin pintaan vedettyä ja suunnilleen 13km kohdalla alkoi vasta lämpenemään ja juokseminen tuntumaan mukavalta. En erityisemmin seurannut kelloa vaan nautiskelin menosta kun kerrankin oli oikeesti ihan mukavaa juosta vähän reippaampaa tahtia. 21km katselin, että aikaa oli mennyt 1:25 ja meno tuntui erittäin kevyeltä. Ajattelin, että annan mennä samalla vauhdilla loppuun asti kun oli niin helpon tuntuista.

Ilman erityisempiä tuntemuksia tulin sinne 38km kohdille jossa alkoi jo huomaamaan mäkisen reitin vaikutukset jalkoihin. Alkoi pohkeet ja reidet olemaan aika tehdyn tuntuiset. Hölkkäilin kuitenkin vauhtia sen kummemin muuttamatta 42km täyteen. Maalissa kello näytti 2:49. Ihan ok koiran syömillä jaloilla kankkusessa (no ei oikeesti ollut).

Kello näytti reitille 500m nousua, todellista summaa vaikea sanoa. Varmasti jossain 400 ja 500 välimaastossa. Alku, sekä viimeinen 7km ovat mäkien puolesta haastavimmat ja siellä ne ratkaisut tehdään kisassa, jos jotain ratkaistavaa on.

Averian Maraton - VK treeni

Averian Maraton – VK treeni

Yhteensä: 42km + 1km veryttelyä.

Sunnuntaina jalat vielä sen verran tukossa eilisestä vedosta, että en tänään jaksa edes miettiä treenaamista. Katellaan taas ensi viikolla uusia kujeita. Kova maratonille valmistava viikko kokonaisuudessaan:

140km

10h 20min

Pitää tulevaisuudessakin tehdä enemmän suunniteltuja kovia määräviikkoja. Uskon, että nämä kehittävät järkevästi ja ei liian usein tehtyinä todella hyvin perus treenailun ohessa. Averian reitille palataan muutaman viikon päästä kisaamaan. Pyrkimyksenä on nyt päällimäisenä kisan voitto, joten jos lähtölista ei ole älyttömän kova niin voi olla, että otan kisan ihan rauhassa ja yritän oikeasti kovaa maraton aikaa jollain sileällä reitillä loppuvuodesta. Uskoisin, että 2:3x alkuinen on helposti saavutettavissa.