Poluilla kilpaileminen – elämyksellistä suunnitelmallisuutta

Polkujuoksun asemaa Suomessa voi kaiketi verrata triathloniin muutama vuosi takaperin. Pienet porukat alkoivat harrastaa rankkaa lajia ja sisäpiirin keskusteluissa syntyi lähiölegendoja. Lähiölegendat siirtyivät pitämään uimatunteja ja valmensivat miss Kanta-Hämeet triathlonin piirinmestaruuskilpailuihin. Polkujuoksun saralla on havaittavissa samanlaisia ilmiöitä työpaikoilla, kuppiloissa ja lapsia päiväkodeista hakiessa kun polkujuoksumiehet alkavat näkyä enemmän ja enemmän naistenlehdissä ja julkkistreenareina. “Kukas toi on? No toi on nimenomaan se polkujuoksumies. Ai toi on se polkujuoksumies? Mihin se menee? Polkujuoksemaan. Ai menee? Menee menee. Juoksee keskellä päivää? Juoksee juoksee! Voi veljet.”  20131004_184347

Todennäköisesti kiireisempi ja uraorientoituneempi elämäntyyli vaatii irrottautumiselta enemmän  kuin pelkkä tunnin sulkapallo kerran kaksi viikossa. Pään tyhjennys torstai-Kallessa ei riitä ja ihmiset turvautuvat tuntien pitkiksiin metsässä. Polkujuoksukilpailut ovatkin suuressa määrin myös ultrajuoksua. Juostaan yli 42km mittaisia matkoja metsässä ja vuorilla. Ei kuulosta urbaanin uraohjuksen ensimmäiseltä valinnalta. Oletettavasti irrottautumista vieläkin enemmän lajivalintaan vaikuttavat mielikuvat elämyksestä joka polkujuoksijaa odottaa: kuvat, videot, Kilian Jornet Mt. Blancilla, kaverien kertomukset, lähiölegendat. Kilpailunjärjestäjät, yhdistykset ja yksittäiset urheilijat kertovat tarinaa elämysten, ryhmähengen ja nautinnon kautta.

Matkaan on lähdetty irrottautumisen, elämysten ja tietynlaisen vapauden kautta. Polkujuoksija alkaa ottaa selvää varusteista, kisatankkauksesta, matkakohteista. Liittyy ehkä ryhmään jossa jopa tuhannet kestävyysurheilun nettiammattilaiset antavat vinkkejä. Ilmoittautuu ensimmäiseen tapahtumaan. Ehkä Bodom Trail Espoossa. Tai aina pohjoiseen asti – Karhunkierros, sen minä juoksen! On käyty lenkillä niin ulkoiluteillä kuin poluillakin – monta kuukautta kierretty Nuuksion Korpinkierros kahdesti viikossa. Nuuksio Classicissa herää ihmetys: Miten hiihtäjä-Mononen painaa tuon maratonin vaellusreitillä hiukan yli kolmeen tuntiin? Minähän se polkujuoksumies olen.

Monella itsensä voittaminen (urbaani legenda, kaikki haluavat oikeasti pokaalin ja nimen lehteen) alkaa kiinnostaa entistä enemmän. Kuinka saavuttaa parempia tuloksia Trail Tour Finlandilla ensi vuonna? Uusien Inovien ulkoiluttaminen auttaa ilman muuta, mutta kyllähän sen jokainen osaa. Polkujuoksu-ura on lähtenyt liikkeelle väärällä jalalla jo vanhempien valinnasta lähtien.

eetu hynkänlampi

Polku- ja toimistouralla menestymisellä on valitettavasti jotain yhteistä. Molempiin tarvitaan intohimoa ja suunnitelmallisuutta. Onneksi polkujuoksussa intohimo on paljon helpompi löytää ja ylläpitää! Kun intohimo polkuja kohtaan on löytynyt ja veri vetää tuloslistassa korkeammalle, tulisi luoda strategia miten sinne päästään. Maanantain palaverissa luotiin suuntaviivat seuraavalle puolelle vuodelle. Toisen yrityksen suunnitelma samalla ajanjaksolla onnistuu paremmin – miksi? Siellä on todennäköisesti osattu keskittyä olennaiseen, harvoin on pyörää keksitty uudelleen.

Polkujuoksun akateeminen asiantuntemus on Suomessa vielä vähäistä jos sitä löytyy ollenkaan. Kuitenkin perusteet ovat hyvin lähellä perinteisestä maratonharjoittelua. Tähän pitäisi osata lisätä mausteina lihaskunnon merkitys ja ketteryys. Omana osanaan tietenkin rasva-aineenvaihdunnan tärkeys ja tehokkuus kun mennään pitkiä matkoja. Kaikesta huolimatta juoksu on juoksua. Karrikoiden: jos ei osaa juosta, ei todennäköisesti saa nimeään lehteen. Mitä jos triathlonisti ei osaisi uida? Harrastuksen alkuvaiheessa on erittäin järkevää kysyä juoksutekniikan perusteita ammattilaisilta. Näitä oppeja Samba Trail Running Clubissa tarjoaa Aki Nummela & co jotka vetävät tekniikkaa ja erilaisia vauhtileikittelyjä maanantaisin. Vääräleuat voivat sanoa että nopeusharjoittelu on pitkillä matkoilla turhaa. Sama kuin sanoisi että tekniikkaharjoitteet altaassa on triathlonistille tarpeettomia. Tekniikka- ja nopeusdrillien kautta saadaan askeleeseen rentoutta ja taloudellisuutta. Voisiko taloudellisella askeleella olla merkitystä energiankulutuksen kanssa kun juostaan 20h vuorilla?

sambalaiset

Tekniikkaharjoitteita ja elämyksiä, vitsi? Sambalaisten yhdestä suusta kuulee tämän tästä että maanantain session odotus alkaa jo viikonloppuna. Mahdolliset työesteet harmittavat vietävästi. Yhteistreeneissä Aki, Hannu ja Sika-Tapsa yrittävät saada notkeat polkujuoksijat näyttämään urheilijoilta – onneksi sitä varten on varusteet! Elämys tulee yhdessä tekemisestä. Sovitaan torstain coretreenit ja turina jatkuu keskustelupalstalla. Kaikilla on yhteinen tähtäin polkujuoksukilpailuissa tai ainakin polkujuoksusta nauttimisessa. Joku saattaa haluta poimia tekniikkavinkit jotta seuraavan kesän nuuksionautiskelut olisivat vielä mukavampia kun jalka nousee kevyemmin.

Kuten Stubb on teroittanut, kolmella pääkohdalla pärjää jo pitkälle. Maanantaina tiukkavauhtisia vetoja, torstaina hiukan pidempää vauhtikestävyyspätkää ja launtaina polkujuoksijan erikoispitkis hieman mäellä höystettynä. Oli strategia mikä tahansa tulisi pääharjoitukset aina olla selkeät ja näistä päästä nauttimaan freesinä. Tiukkavauhtisista saa elämyksen kun ne tehdään yhdessä mainiolla porukalla vaikkapa tutulla polkulenkillä. Pitkän harjoituksen aikana ehtii hyvin laittaa selfiet eetteriin Solvallan laelta. Mikä elämys ja mainio harjoitus.

Jos harjoitusviikon suunnittelu etukäteen tuntuu täysin mahdottomalta ajatukselta ja haluaa mennä enemmän sillä kuuluisalla flow’lla, kannattaa treenit kuitenkin tallentaa puhelimen appsin tai sykemittarin kautta. Tällöin reagointi jälkikäteen on helpompaa kun on jotain dataa mitä käyttää. On kivaa juosta hyvällä säällä, eikä välttämättä yhtään tyhmempi idea flow-metodissa. Aurinko saattaa joillekin antaa sen kotiedun joka tarvitaan rankan harjoituksen läpiviemiseen henkisesti kunnialla loppuun saakka.

Suunnitelmallisuus ei tapa elämyksiä, kotiin jääminen kyllä. Kaikille kevyempiä jalkoja, virkeämpää mieltä ja mahtavia elämyksiä poluilla!