NUTS Karhunkierros ja kevään kuulumiset

Viikonloppuna starttaa Trail Tour Finlandin toinen, sekä UTTF (Ultra trail tour) ensimmäinen osakilpailu NUTS Karhunkierros. Kuusamon kevättä lähtee selättämään viidelle eri matkalle lähes 500 juoksijaa. Polkuapina MP:n eka blogiteksti kisasta, valmistautumisesta, alkuvuoden menosta ja muusta epäoleellisesta. Olkaa hyvät!

 

Kilpailu

Toista kertaa järjestettävä NUTS karhunkierros pistää juoksijat koettelemaan itseään karhunkierroksen märille, kivisille ja paikoittain lumisille kevätpoluille. Matkoina viimevuoden tapaan “perinteiset” 53km, joka toimii TTF osakilpailun toisena etappina. Pidempää nautintoa tarjoavat koko karhunkierroksen kattava 80km, sekä Ultra Trail Tour Finlandin ensimmäinen koitos – 160km. Edellämainittujen matkojen lisäksi vuoden 2015 skabaan on tarjolla 31- ja 8 kilometrin pikamatkat.

Vuoden takaisesta kisasta ja olosuhteiden vaativuudesta antaa kuvaa se, että erittäin kovatasisesta lähtölistasta huolimatta 160km matkalla nautittiin ainoastaan DNF paljusta – kukaan lähtijöistä ei päässyt maaliin. 80km kärki tarpoi lumessa 11 tuntia ja 40 minuuttia. Lyhyimmän, 53km matkan voittaja(t) tulivat maaliin lähes 7:30h rymyämisen jälkeen.

Vuoden 2015 kisaa on myöhäistetty viikolla ja lunta ei näillä näkymin satunnaisia kohtia lukuunottamatta reitillä juurikaan nähdä. Lähes varmaa siis on, että reittiennätyksiä laitetaan uusiksi ja eiköhän pisimmältäkin matkalta saada maaliin Suomessa järjestettävien polku-ultrien ensimmäiset 100 mailin finisherit.

Sambasta mukana on kaikkiaan 9 juoksijaa, jonka lisäksi gorillapaitoja nähdään ainakin järjestelypuolella ja huollossa.

 

Valmistautuminen

Kevään treenailut kisaa varten lähtivät käyntiin jo hyvissä ajoin viime vuoden puolella. Vuoden loppuun kiskaistiin suunnitellusti jos ei koko planeetan niin ainakin Suomen ehdottomasti vaativin polkukisa Sysikallio100. Tästäkin kisasta ja sen vaativuudesta karua faktaa kertoo finisher %, joka 2014 oli suhteellisen tyly 0. DNF toki harmitti, mutta päästi kuitenkin jo hyvissä ajoin kuluvaa vuotta treenin makuun paikkojen ollessa suhteellisen ehjät.

Normalli juoksukisa - Sysikallio100. Kuva: Sari Heerman

Normaali juoksukisa – Sysikallio100. Kuva: Sari Heerman

 

Keväällä puurrettiin lähinnä PK treenin parissa ja kovemmat vedot mentiin satunaisissa lyhyemmissä kisoissa. Alkuvuodestahan ei vielä osattu Kuusamon kevään olosuhteita ennustaa, joten munahanki tarpomiseen piti luonnollisesti valmistautua. Mikä olisikaan parempaa kuin 5 tunnin sekoilu välillä kaulaan asti ulottuvassa hangessa.

Siikajärven Jurekin kanssa umpihankirymyä.

Siikajärven Jurekin kanssa umpihankirymyä.

 

Kevääseen mahtui myös elämäni ensimmäinen “sileän” maraton kun starttasin huhtikuun lopussa Vihdissä juostavalle Averian maratonille. 400m nousua ja suunnitellusti sekunilleen alle kolmen tunnin. Ensi vuoden alusta viimeistään käydään vielä koittamassa oikeasti tasaisella reitillä mikä se todellinen maratonkunto on.

Averia

Averian mäkimaraton – Kolmeen tuntiin ekalla sileän kisalla.

 

Karhunkierros on itselle tähänastisista skabailuista matkallisesti pisin pyrähdys. Treenin lisäksi tärkeässä roolissa valmistautumiseen on viime päivinä ollut kisavarusteiden testailu ja kisan suunnittelu.

 

Kaikki mukaan mitä ei varmasti tarvitse.

Kaikki mukaan mitä ei varmasti tarvitse.

Kisan pakolliset varusteet kulkevat uudessa Inov-8 Race Ultra 10 Vestissä. Reppuun pakkaan lisäksi ainakin

 • Geelejä
 • Karkkia
 • Urheilujuomajauhetta
 • Suolatabletteja ja Buranaa
 • Sealskinz sukat
 • Adidaksen takki

Nestetys hoituu Inovin softflaskeilla – toiseen vettä ja toiseen urheilujuomaa. Täytetään sitten tarpeen mukaan huoltopisteiltä ja puroista. Sää näyttää suhteellisen hyvältä ja lauantain iltapäivää lukuunottamatta vettä ei pitäisi juurikaan sadella. Pukeutimiseen riittänee

 • Adidaksen shortsit
 • Kompressiosukat
 • T-paita
 • Irtohihat
 • Lippis
 • Altra Superior 2 kengät
 • Gaiterit

Täydennyksiä tehdään sitten dropbageiltä, joita 160km matkalle tulee yhteensä kolme. Bägeihin laitan varaenergiaa ja tarvittaessa lämpimämpiä vaatteita ja vaihtopaidat, sekä sukat. Varakengät on lisäksi kahdella bägillä, mikäli itselle uudehkot 0 dropin Altrat alkavat painamaan.

 

Perjantai 22.5.2015 klo 18:00

starttaa 160km matka Rukalta kohti Hautajärveä, josta käännytään takaisin Rukaa kohti. Voittaja lienee maalissa lauantaina klo 14:00 jälkeen. Jokaisella juoksijalla on GPS seuranta, joten kotikatsomoa voi pitää ja menoa seurata osoitteesta www.gpsseuranta.net.

Kaikkien matkojen lähtölista on todella kova ja pitkältä matkalta viivalta löytyy mm. PTL voittaja, sekä 48 tunnin juoksun pohjoismaiden ennätyksen rikkoja. Sambasta 160 kilsalla mukana ovat ainakin Miikka-Pekka Rautiainen, Tommi Lainema ja Mikael Heerman. Em. lisäksi mielenkiintoista seurattavaa tarjoavat varmasti ainakin Janne ja Anna Marin, Juha Hietanen, Tomi Mäkelä sekä 2014 NUTS Pallas voittaja Markus Juvala. Katotaan kuinka moni tulee päätyyn asti ja kuka vie koko potin. Voittajan aika olosuhteet huomioiden painuu varmasti lähelle, jos ei alle 20 tunnin.

Karhunkierroksen muiden matkojen startit ovat Lauantaina pitkin päivää. Sambalaiset seurantaan ja kaikki kunnialla maaliin!

Allekirjoittanut lähtee huomenaamulla Helsingistä ajelemaan kohti Kuusamoa ja perillä ollaan torstai iltana. Tulkaa heittämään läpät kisakeskuksessa jos meikäläistä näette!

– MP Rautiainen –