Kevättä rinnassa – pölyä keuhkoissa

Eteläisessä Suomessa viimeisetkin talven rippeet ovat hävinneet kuluneen parin viikon aikana ja lämpötila huitelee päivittäin 10 asteen tuntumassa lempeän kevätauringon paistaessa. Talven pimeys on mennyttä ja sulat metsät ja tiet tuntuvat juoksijasta juuri niin hyvältä, kuin pitkän odottamisen jälkeen pitääkin. Liki täydellistä aikaa juoksijalle. Ainoana isompana haittana on pöly, joka aiheuttaa ikävää tukkoisuutta ja hengitysvaikeuksia.

Helsingin Sanomat uutisoi alkuviikosta katupölyn määrän lisääntyneen merkittävästi viime viikolla. Kuiva sää ja maassa talven jäljiltä makaava hiekoitushiekka ovat huono yhdistelmä. Ja kun öisin on pakkasta ja tyyntä, jäävät saasteet maan pinnan lähelle. Katupölykausi kestää arviolta neljä viikkoa, joten juoksijan on vain yritettävä elää sen mukaan. Onneksi löytyy muutamia keinoja, joilla vaikutusta voi lieventää.

Suurin katupölyn nostattaja on liikenne, joten luonnollisesti kannattaa välttää juoksemista valtaväylien tuntumassa. Polkujuoksijalla on tässäkin suhteessa taas olosuhteet puolellaan, sillä metsissä pölyä ei juuri ole. Ainakaan katupölyä ja ainakaan tähän aikaan vuodesta. Kun kevät vähän etenee, tulee kaveriksi siitepöly, joka ei sekään ole allergikolle miellyttävintä seuraa. Siitepölyyn voi onneksi hakea katupölyä helpommin apua lääkkeistä.

Harjakone ja harjattu tie, erittäin kaivattu näky keväällä

Harjakone ja harjattu tie, erittäin kaivattu näky keväällä

Toinen hyvä keino välttyä pahimmalta katupölyltä on juosta aamuisin. Pöly on laskeutunut, kun liikenne on ollut monta tuntia hiljaisimmillaan. Myös kova kosteus sitoo pölyä ja hengittäminen on helpompaa. Huonona puolena on toki se, ettei pääse nauttimaan auringon lämmöstä, sillä tälläkin viikolla elohopea on aamuisin pyörinyt -5 asteen kieppeillä. Toisaalta on upeaa kokea kirpeässä pakkaskelissä, kun pimeys vaihtuu valoksi ja kaupunki alkaa heräillä.

Jos pölystä kärsii todella paljon, voi siltä yrittää suojautua käyttämällä huivia tai muuta suodatinta suun edessä. Eri asia sitten on, aiheuttaako huivi vain enemmän vaikeuksia hengittämiseen, mutta ainakaan lenkin jälkeen ei tarvitse kärsiä niin paljon tukkeutuneista hengitysteistä.

Pölystä huolimatta kevät on kuitenkin todella mahtavaa aikaa. Se antaa lupauksia tulevasta kesästä ja auringon valon lisääntyminen näkyy heti pirteytenä ja hyvänä fiiliksenä. Talvella tehdyt pohjat ilmentyvät nousukuntona ja juoksu rullaa mukavasti, kun ei ole lunta kiusana. Ja vaikka talvellakin poluilla juokseminen on mahdollista, niin sulassa metsässä nautinto on ihan eri luokkaa. Jotenkin sitä vaan talven aikana on kaivannut niitä tuttuja juurakoita ja kiviä, joiden takia juoksuun pitää keskittyä paljon tiiviimmin kuin lumipoluilla.

taivas2

Vaikka suurimman osan arkipäivien treeneistä juoksen aamulla ennen töihin menoa, pääsen onneksi nauttimaan välillä myös aurinkoisista päivistä. Työni mahdollistaa sen, että voin jonain päivänä lähteä hiukan aikaisemmin ja juosta lenkin lämpimimpään mahdolliseen aikaan, ja tehdä tarvittavat työt illalla kotona. Näin saa myös mukavasti katkaistua pitkän yhtäjaksoisen istumisen, jonka terveyshaitoista on kiistatta tulossa iso ongelma sukupolvellemme.

Päivä pitenee kovaa vauhtia ja valoa riittää jokaisena päivänä kuusi minuuttia edellistä enemmän. Päivä ja yö ovat nyt osapuilleen yhtä pitkiä. Ei mene enää kauaa, kun kesä on täällä. Talven pimeyden aiheuttaman synkkyyden voi todeta jo päättyneen. Nyt vaan nautitaan aurinkoisista päivistä ja niiden antamasta energiasta!