Heinäkuun polkujuoruja – #NUTSPallas ja #avac14

Polkujuoksukevät alkoi Karhunkierroksella ja Bodom Traililla ja jatkui muutamalla HTRC:n järjestämällä Sprint Cupin osakilpailulla. Niissä Antti kävi nappaamassa voitot niin Vuosaaresta kuin Nuuksion Korpinkierrokseltakin. Heinäkuun alussa Niko testasi kuntoaan Olarin Sprint Cupissa ja kokeili miltä tuntuu olla turva-autona letkan kärjessä muutaman sata metriä. Alkukiihdytyksien jälkeen muutama pienempi menijä pääsi ohi, mutta hyväksi havaittua taktiikkaa – paukusta täysiä – on turha muuttaa. Jäämme mielenkiinnolla odottamaan ottaako Niko Pallaksella kirimaalin ensimmäiselle tunturille. Herra kertoo maanantaina asiasta itse, kun pääsemme lukemaan turva-auton fiiliksiä ensimmäisestä ultamaratonista.

Sprint Cup Korpinkierroksen nopeinta hymyilyttää.

Sprint Cup Korpinkierroksen nopeinta hymyilyttää.

Oli tuossa välissä aavistus reeniäkin, kun Antti ja Miikka järjestivät Mt. Everest -viikonlopun. Minkä? Tavoitteena vetäistä pariin päivään reeninä 8848 nousumetriä. Luku kuulostaa isolta, mutta mitä se oikeastaan tarkoittaa. Pojat reenasivat suurimman osan reenistä Helsingin Malminkartanon jätemäellä, mutta myös Nuuksion Hyppykallion hienoissa mutta kulkijalle vaativissa nousuissa.

Jos lähtisit kokeilemaan tätä urakkaa  pelkästään jättärillä, tarkoittaisi se että saisit nousta parkkipaikan asvaltilta huipulle n.133 kertaa. Tämä siis virallinen nousuero, ei minkään yksittäisen mittarin aikaansaannos. Kyllä siinä useimmilla alkaa ainakin alastullessa etureisissä kolottaa. Ylöspäinhän aina jaksaa. Muitakin nousijoita oli kumpanakin päivänä kivasti kokeilemassa kuntoaan ja eiköhän vastaanvanlaisia hullutuksia ole tulevaisuudessakin.

suarez_mp

MP Suarezin purukalustokin hellänä Mt. Everestillä.

 

Helppoahan tuo, totesi Antti Mt. Everestin jälkeisenä maanantaina buranapurkkia availlessa kun silmissä kiilsi jo herran seuraava seikkailu Alta Via Alpi Centrali eli AVAC14 Pähkinänkuoressa, kaksi vuorijuoksupioneeria Janne Marin ja Juha Jumisko saivat houkuteltua paljupioneerin mukaan kesäiselle alppiretkelle. Tänä kesänä tuo pieni retki Keski-Alppien ylitse tarkoittaa 570 kilometriä ja 56000 nousumetriä. Niin. 836 kertaa Malminkartanon huipulle. Janne ja Antti juoksevat elokuun lopulla parina eli Team Rumue:nä ehkä maailman vaativimman vuoristoultran PTL:än. PTL:ään ei ole jälki-ilmoittautumisia paikan päällä, vaan osallistujat valitaan aikaisemman kokemuksen ja lääkärintarkastuksien perusteella. Janne ja Juha ovat voittaneet kyseisen kilpailun 2012 ja olivat viime vuonna toisia. Huippumiehiä.

nuts

Nuts Midnight Sun Trail Ultra – sometuttavallisesti #NUTSPallas – kolkuttelee jo viikon päässä. Samban Van Damme  – MP Rautiainen – osallistuu 125km matkalle Ylläkseltä Enontekiön Hettaan. Matkaan mahtuu tuntureita siinä määrin että kokonaisnousua kertyy lähes 4000m. 55km matkalle osallistuvat varmuudella Nikon lisäksi Ali ja Timo. Eetulla osallistuminen on vielä epävarmaa pienen loukkaantumisen vuoksi (loukkaantui Antille ja Miikalle heidän kesän nousumetreistä; nousumetrit, tuo polkujuoksijan bemari).

55km kilpailu juostaan Pallastunturilta Hettaan yhdellä Lapin upeimmista vaellusreiteistä.  Kuten Nikolla, myös Timolla on edessä ensimmäinen ultramatka. Alilla myös reilusti pisin kilpailumatka millään alustalla. Timo menetti polkujuoksuneitsyyden viime vuoden Vaarojen Maratonilla ja nyt matkaan lisätään 12km. Eetu on kerran aikaisemmin pölhöillyt ultramatkan Sysikallio100 – reitillä ja ensimmäinen ultra oli yhtä nautintoa koko vuoden pimeimmän yön. NUTSPallakselle starttaa kovia miehiä Trail Tourin kärkipaikkaa pitävästä Janne Hietalasta Suomen ultrajuoksukonkari Janne Klasilaan. Reitti ei ole pohjaltaan aivan yhtä tekninen kuin osa polkujuoksukilpailuista, mutta useiden kilometrien pituiset nousu- ja laskuosuudet tuntureiden päälle tekevät kilpailusta yhden rankimman Suomessa juostavista tapahtumista. 125km starttaa viikon päästä perjantaiyönä klo 24.00 ja 55km lauantaina klo 16. Alkaa polkujuoksutossut jo täristä innostuksesta!